Code Oranje

Studenten Toneelvereniging Amsterdam (STA!) speelt ‘Code Oranje’

Nederland oh Nederland, jij bent mijn kampioen, wij houden van oranje, om daden en zijn doen’ – A. Hazes

Er hangt tegenwoordig iets negatiefs rondom het ‘Oranje gevoel’. Dit komt vast niet alleen omdat het Nederlands voetbalelftal helemaal flut is geworden, maar ook lijken mensen bang lijken te zijn om in een bepaald hokje geplaatst te worden als ze toegeven trots te zijn op Nederland, en dat terwijl we een waanzinnig gaaf land hebben. (-M. Rutte) Onder regie van Maarten Hopman hebben 12 studenten zich verdiept in de zoektocht naar het collectieve instabiele zelfbeeld dat in Nederland heerst. ‘Code Oranje’ is op 1, 2 en 3 maart te zien in het CREA Theater Amsterdam.

Wij Nederlanders worstelen met onze identiteit.

In onze samenleving lijken we continu te moeten bewijzen aan elkaar dat we bestaan – we zetten ons imago continu in de markt in bijvoorbeeld talkshows, talentenjachten, advertisements en social media, en toch kunnen we maar geen stempel drukken op wie wij nou als Nederlanders zijn. Dit ontheemde gevoel wordt wellicht versterkt door het verdwijnen van traditionele sjablonen, het vervagen van sekserollen of de dwingende alleenheerschappij van mode, lifestyle, looks en design, maar ongetwijfeld zitten er nog vele andere kanten aan dit verhaal.

Omdat wij twintigers toch al volop bezig zijn met het ontwikkelen van onze identiteit, zijn wij de perfecte groep om te onderzoeken waarom mensen in onze samenleving zo druk bezig zijn met die (oranje) identiteit en waar toch dat collectieve instabiele zelfbeeld vandaan komt. Met behulp van muziek, tekst, humor en echt oranje tompoezen gaan wij op zoek naar de kern van onze Hollandse identiteit.

Bekijk hieronder de foto’s van de voorstelling, of kijk hier voor een overzicht van de foto’s!

poster-maarten-rood-rgb-klein-voor-website

Regie: Maarten Hopman
SpelJoeltje Aldershoff, Noah van den Beld, Gwen Bröker, Bente Bucker, Tessa Geenen,  Noortje van Hoorn, Amar Karar, Roelie Vergeer, Nicky Vos, Koen van der Wielen
Pianist:
Stefan Bos
Fotografie:
 Lisa Maas
Bewerking: 
Anice Bakker 

Speeldata: 1, 2 en 3 maart, 20.00 uur

Locatie: CREA Theater (Nieuwe Achtergracht 170, 1018 WV Amsterdam)
Toegangsprijzen: STA! Leden €4,50 | Studenten €7,50 | Regulier €10,50

0

Start typing and press Enter to search